Свет

Во Полска уапсени девет лица поради саботажа за руски служби

Полскиот премиер Доналд Туск соопшти дека полицијата уапсила девет лица кои извршиле саботажа во Полска за службите на Русија.

Во Полска уапсени девет лица поради саботажа за руски служби

Полскиот премиер Доналд Туск соопшти дека полицијата уапсила девет лица кои извршиле саботажа во Полска за службите на Русија.

„Во моментов имаме девет осомничени уапсени и обвинети за извршени акти на саботажа во Полска, директно во име на руските служби“, изјави Туск за телевизијата ТВН24.
Меѓу наводните злосторства се палење и тепање, а Полска соработува со други земји во истрагата, вклучувајќи ги Литванија, Латвија и Шведска.

Меѓу наводните злосторства се палење и тепање, а Полска соработува со други земји во истрагата, вклучувајќи ги Литванија, Латвија и Шведска.

Варшава тврди дека станала честа цел на руските разузнавачки служби поради нејзината важна улога во доставувањето пакети помош за Украина, а Туск претходно во мај најави дека владата ќе додели дополнителни 25 милиони долари за нејзините разузнавачки служби поради оваа закана.

To top