Свет раст на бројот на заболени

ВО 13 ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ: Зголемен број на тигрести комарци кои предизвикуваат денга треска

ЕЦДЦ наведува дека климатските промени создаваат поволни услови за ширење на тигрестиот комарец, што доведува до зголемување на бројот на случаи на денга.

ВО 13 ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ: Зголемен број на тигрести комарци кои предизвикуваат денга треска

Бројот на азиски тигрести комарци кои предизвикуваат денга треска е зголемен во 13 земји на ЕУ, вклучувајќи ги Франција, Шпанија и Грција, што доведе до зголемување на бројот на заболени, објави Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ).

ЕЦДЦ наведува дека климатските промени создаваат поволни услови за ширење на тигрестиот комарец, што доведува до зголемување на бројот на случаи на денга.

Центарот предупреди дека меѓународните патувања дополнително ќе го зголемат ризикот од ширење на епидемијата во Европа, објави Би-Би-Си.

To top