Свет ги повика сите Христијани

Вартоломеј повика на заеднички датум за празнување на Велигден

– Го молиме Господа прославата на Велигден следната година на 20 април на двата календара да не биде само случајност, туку почеток на единствен датум за неговото одбележување и од источната и од западната христијанска црква, рече Вартоломеј, пренесе „Католичка култура“.

Вартоломеј повика на заеднички датум за празнување на Велигден

Севселенскиот патријарх Вартоломеј денеска ги повика сите Христијани заедно да го слават Велигден.

Патријархот изрази надеж дека ќе може да се постигне договор за заеднички датум веќе следната година, кога на 20 април ќе се слави Велигден и според Грегоријанскиот и според Јулијанскиот календар.

– Го молиме Господа прославата на Велигден следната година на 20 април на двата календара да не биде само случајност, туку почеток на единствен датум за неговото одбележување и од источната и од западната христијанска црква, рече Вартоломеј, пренесе „Католичка култура“.

To top