Свет

Турција тврди дека ја открила шпионската мрежа на Мосад, приведени седум лица

Според извори од турските безбедносни сили, меѓу приведените е и приватниот истражител и поранешен државен службеник Хамза Турхан Ајберк, кој учествувал во утринските емисии на локалната телевизија.

Турција тврди дека ја открила шпионската мрежа на Мосад, приведени седум лица

Во заедничка операција на турската национална разузнавачка служба (МИТ) и Одделот за антитероризам на полицијата во Истанбул, приведени се седум лица осомничени дека и дале информации на израелската разузнавачка служба Мосад, јавуваат турските медиуми.

Според извори од турските безбедносни сили, меѓу приведените е и приватниот истражител и поранешен државен службеник Хамза Турхан Ајберк, кој учествувал во утринските емисии на локалната телевизија.

Мосад воспостави контакт со Ајберк преку агент со кодно име „Викторија“.

Според турските разузнавачки служби, Ајберк давал информации на Мосад во замена за награда од криптовалути.

За да собере информации, вклучително и за активностите на поединци и компании од Блискиот Исток во Турција, тој формирал група во која имало владини претставници.

Хамза Турхан Ајберк бил обучен во Белград во 2019 година и најпрвин израелските разузнавачи му довериле едноставни задачи, велат изворите.

Во координација со Мосад, Ајберк користел шифрирани апликации за комуникација.

Освен со пренесување информации, Ајберк се занимавал и со закани и надзор.

Ајберк му ја дал на Мосад локацијата на целите со уред за следење што го ставал на нивните возила, ги малтретирал и понекогаш ги заплашувал, велат изворите.

To top