Свет Дискриминација и несигурност

Совет на Европа: Државите мораат подобро да ги штитат трансородовите лица

Меѓу клучните препораки, Советот ги повикува државите да обезбедат трансродовите луѓе да имаат „ефективен пристап до трансспецифични здравствени услуги без стигма“ и без да мора да се подложат на психолошка проценка.

Совет на Европа: Државите мораат подобро да ги штитат трансородовите лица

Државите мора подобро да ги штитат правата на трансродовите лица, се вели во извештајот објавен денеска од Советот на Европа, предупредувајќи на високи нивоа на дискриминација и несигурност на трансродовите лица во Европа.

„Државите имаат примарна одговорност за отстранување на пречките со кои се соочуваат трансродовите лица при остварувањето на нивните права“, рече комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, објавувајќи го новиот извештај насловен „Човекови права и родовиот идентитет и изразување“.

И покрај зголемената видливост на трансродовите луѓе и значителниот напредок низ Европа, постојат „шокантно високи стапки на дискриминација, насилство и несигурност што таквите луѓе ги доживуваат во секојдневниот живот“, рече Мијатовиќ.

Меѓу клучните препораки, Советот ги повикува државите да обезбедат трансродовите луѓе да имаат „ефективен пристап до трансспецифични здравствени услуги без стигма“ и без да мора да се подложат на психолошка проценка.

Покрај тоа, родовиот идентитет и родовото изразување треба да бидат експлицитно признати „во антидискриминациското законодавство“, се вели во извештајот.

Според Советот на Европа, трансродово лице кое може веродостојно да докаже прогон поради родов идентитет треба да добие статус на бегалец, според Советот на Европа. (МИА)

To top