Свет Украински сили

Сирски: Развојот на беспилотни системи е мој приоритет

Зголемената употреба на беспилотни летала од двете страни го префрла конфликтот од бојното поле кон меѓусебни напади врз воената, енергетската и транспортната инфраструктура.

Сирски: Развојот на беспилотни системи е мој приоритет

Развојот на беспилотни системи или беспилотни летала е клучен за остварување на предноста на Киев во однос на „нумерички супериорните“ руски сили, рече командантот на украинските сили Олександар Сирски.

-Развојот на беспилотни системи е мој приоритет. Бараме асиметрични решенија за да добиеме квалитативна предност во однос на бројно супериорниот противник, рече Сирски на Телеграм по средбата со заменикот Вадим Сухаревски.

Зголемената употреба на беспилотни летала од двете страни го префрла конфликтот од бојното поле кон меѓусебни напади врз воената, енергетската и транспортната инфраструктура.

Претседателот Владимир Путин, кој во неделата доби уште шест години на власт по победата на претседателските избори во Русија, рече дека московските сили имаат предност на бојното поле во Украина и вети дека ќе ја продолжат воената операција.

Како дел од воените реформи, украинскиот претседател Володимир Зеленски нареди во февруари да се создаде посебен огранок на украинските вооружени сили посветен на беспилотните летала.

Воените аналитичари велат дека беспилотните летала потенцијално би можеле да и дадат на Украина технолошка предност во однос на Москва, со оглед на недостатокот на артилериски гранати и друго потрадиционално оружје. Но, руската индустрија за беспилотни летала исто така брзо се развива.  (МИА)

To top