Свет

Претседателството на ЕУ сака брз почеток на преговорите за членство на Украина и Молдавија

Украина и Молдавија можат да се надеваат на брз почеток на преговорите за членство во ЕУ, соопшти белгиското претседателство со Советот на ЕУ синоќешниот министерски состанок во Брисел.

Претседателството на ЕУ сака брз почеток на преговорите за членство на Украина и Молдавија

Украина и Молдавија можат да се надеваат на брз почеток на преговорите за членство во ЕУ, соопшти белгиското претседателство со Советот на ЕУ синоќешниот министерски состанок во Брисел.

Претседателството јасно стави до знаење дека работи на организирање на првата конференција на преговарачките делегации до крајот на јуни. Унгарија во јули ќе го преземе ротирачкото претседавање со Советот на ЕУ од Белгија.

„Ние правиме сè што можеме за да постигнеме договор што ќе ни овозможи да преминеме во следната фаза“, објасни белгискиот министер за надворешни работи Хаџа Лахбиб. Можно е преговорите да почнат во следните 40 дена.

Пред да почнат пристапните преговори, земјите на ЕУ сè уште треба едногласно да ги одобрат таканаречените преговарачки рамки. Тие поставуваат насоки и принципи за пристапните разговори со секоја земја-кандидат.

Почетокот на преговорите со Украина, која е нападната од Русија, и нејзиниот помал сосед Молдавија, веќе беше начелно договорен на самитот на ЕУ во декември.

Во исто време, сепак, беше договорено дека сите барања за реформи мора да бидат исполнети пред да почнат преговорите.

Според последниот писмен извештај на Комисијата, на пример, некои реформи во борбата против корупцијата, заштитата на малцинствата и влијанието на олигарсите не биле целосно спроведени во Украина.

Лахбиб синоќа не коментираше експлицитно дали сè уште има недостатоци, само изјави дека Украина и Молдавија продолжуваат со реформските процеси.

Отворањето на пристапните преговори со ЕУ се смета за важен симбол за народот на Украина и Молдавија, иако процесот на пристапување понекогаш може да трае со децении.

Турција, на пример, стана кандидат за ЕУ во 1999 година – и веројатно никогаш не била подалеку од членството колку што е денес.

Во моментов се смета дека е невозможно Украина да стане членка на ЕУ пред крајот на војната со Русија. Тоа е затоа што Киев тогаш би можел да повика на воена помош според член 42, став 7 од Договорот за ЕУ и ЕУ би станала страна во војната.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски неодамна јасно стави до знаење дека сепак се надева на одлука во полза на пристапните преговори пред крајот на јуни.

To top