Свет

Министрите за надворешни работи на ЕУ усвоија нов режим на санкции против Русија

Министрите за надворешни работи на ЕУ денеска усвоија нов режим на санкции за казнување на сериозните прекршувања на човековите права во Русија, потврдија повеќе дипломати за ДПА.

Министрите за надворешни работи на ЕУ усвоија нов режим на санкции против Русија

Министрите за надворешни работи на ЕУ денеска усвоија нов режим на санкции за казнување на сериозните прекршувања на човековите права во Русија, потврдија повеќе дипломати за ДПА.

Новиот систем на санкции беше воспоставен по смртта на рускиот опозициски лидер Алексеј Навални и цели кон поединци и организации одговорни за репресијата на опозицијата.

Режимот на санкции на ЕУ е специјално поставен за кршење на човековите права во Русија во чест на Навални. Избрани се околу 20 цели за вклучување во првата листа, рекоа дипломатите.

Овие казнени мерки се одвоени од опсежните економски санкции воведени против Русија поради целосната инвазија врз Украина. Санкциите сè уште вклучуваат казнени мерки како забрани за влез во Европската унија и замрзнување на имотот што се чува во блокот.

To top