Свет

Францускиот премиер појасни што сакал да каже Макрон за испраќање војска во Украина

Францускиот премиер Габриел Атал објасни кои категории француски воен персонал би можеле да бидат испратени во Украина доколку се донесе таква одлука.

Францускиот премиер појасни што сакал да каже Макрон за испраќање војска во Украина

– Што се однесува до француските војници, можеме да зборуваме за војска (која би можела да биде вклучена) за да спроведе обука, да обезбеди воздушна одбрана или да заштити бројни граници“, рече шефот на владата како одговор на прашањата на членовите на Сенатот (Горниот дом на парламентот на републиката).

Во исто време, според Атал, изјавата на францускиот претседател Емануел Макрон, кој не ја отфрли можноста за испраќање копнени сили во Украина во иднина, не може да се нарече најава за каква било акција.

– Некои коментари може да направат да изгледа дека претседателот најавил нешто. Но не!, рече Атал. – Тој само одби да отфрли каква било можност, појасни премиерот.

Според шефот на владата, форматот на помош за Украина што е во сила сега, бил исклучен од многу француски партнери во 2022 година. „Пред две години, многумина не дозволија да се следи моделот на помош што функционира денес. Се сеќавам како на почетокот на конфликтот, многу официјални лица, вклучително и сојузничките земји, отфрлија дека ќе ја поддржиме Украина со проектили и тенкови. „Разговаравме најмногу за вреќи за спиење и двогледи“, рече Атал.

Можноста за испраќање копнени сили на западните земји во Украина беше разгледана на 26 февруари на конференција во Париз, но нејзините учесници не постигнаа договор за ова прашање. Францускиот претседател на прес-конференцијата по средбата рече дека сега нема консензус, но „како што минува времето ништо не може да се исклучи“.

To top