Свет околу 10.000 ќе бидат распоредени во Париз

Франција за Олимпијадата ќе мобилизира 15.000 војници

Околу 15.000 војници ќе бидат мобилизирани за Олимписките игри во Париз што се одржуваат летото 2024 година, од кои 10.000 во поширокото подрачје на главниот град на Франција.

Франција за Олимпијадата ќе мобилизира 15.000 војници

Во оваа фаза, 250 дена пред истекот на рокот, армијата се подготвува да регрутира околу 15.000 војници на национално ниво, од кои околу 10.000 ќе бидат распоредени во Париз и неговата околина, изјави генерал Кристоф Абад.

Во тој број војници не се вклучени лицата од безбедносниот приватен сектор.

Организацискиот комитет на Олимпијадата оценува дека од 17.000 до 22.000 безбедносни агенти се неопходни за да се обезбеди едно натпреварувачко место.

За таков вид обезбедување се пријавија повеќе приватни компании.

Олимписките игри ќе се одржат од 26 јули до 11 август 2024 година.

To top