Вести

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со министерот за надворешни работи на Република Србија, Марко Ѓуриќ

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска оствари средба со министерот за надворешни работи на Република Србија, Марко Ѓуриќ, којшто ќе учествува на Самитот на шефови на држави и влади на учесниците во Процесот за соработка во Југоисточна Европа.

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со министерот за надворешни работи на Република Србија, Марко Ѓуриќ

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова денеска оствари средба со министерот за надворешни работи на Република Србија, Марко Ѓуриќ, којшто ќе учествува на Самитот на шефови на држави и влади на учесниците во Процесот за соработка во Југоисточна Европа.

На средбата беа потврдени одличните билатерални односи меѓу двете земји, коишто се карактеризираат со традиционално пријателство и беше изразена подготвеност за натамошно унапредување на севкупната соработка во областите од взаемен интерес.

Двајцата соговорници разменија мислења за политичките случувања во двете земји, актуелните состојби во регионот и европската перспектива.

Претседателката Сиљановска Давкова ја истакна важноста за засилена соработка на билатерален план и во рамки на регионалните иницијативи, што е во интерес на стабилноста, просперитетот и економскиот развој на регионот и во духот на добрососедските односи.

На средбата беше посочена потребата за искористување на потенцијалите за развој во областа на економијата и трговската размена, инвестициите, инфраструктурното и енергетското поврзување меѓу двете земји.

To top