Регион оставка

Бугарскиот премиер Денков поднесе оставка

Бугарскиот премиер Николај Денков вчера соопшти дека поднел оставка од премиерската функција, како и дека таа веќе е доставена до Народното собрание.

Бугарскиот премиер Денков поднесе оставка

Бугарскиот премиер Николај Денков вчера соопшти дека поднел оставка од премиерската функција, како и дека таа веќе е доставена до Народното собрание.

Се очекува пратениците да расправаат за предлог-одлука за прифаќање на оставката на премиерот.

Со тоа, согласно договорот од минатогодишните избори, Денков ќе го наследи неговиот коалиционен партнер од централно десничарската партија ГЕРБ ќе ја води Владата.

„Ова не е политичка игра, ова е почитување на даден збор, тоа е израз на доследност, политички фер-плеј и почит кон граѓаните. Денеска ја исполнувам обврската што ја презедовме со заедничката декларација на 6 јуни 2023 година“, изјавил Денков.

To top