Вести Собрание

Поднесени 17 листи на пратеници: Погледнете во кои изборни единици ќе се натпреваруваат сите коалиции

– ДИК по приемот на листата на кандидати утврдува дали истата е поднесена во утврдениот рок и составена во согласност со одредбите на Изборниот закон, се наведува во соопштението.

Поднесени 17 листи на пратеници: Погледнете во кои изборни единици ќе се натпреваруваат сите коалиции

До Државната изборна Комисија, заклучно со 2 април 2024, до 24 часот, се пристигнати вкупно 17 листи на кандидати за пратеници Изборите за пратеници во Собранието на Република Македонија кои ќе се одржат на 8 мај 2024.

Како што соопштија од ДИК, листи на кандидати за пратеници за парламентарните избори во мај доставиле:

1.СДСМ( Kоалиција за европска иднина) – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

2.ВМРО- ДПМНЕ ( Коалиција Твоја Македонија) – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

3. ЗНАМ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

4.РОДИНА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

5.АВАЈА – за ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

6.РАБОТНИЧКА ПАРТИЈА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

7.ТВОЈА ПАРТИЈА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4

8.ГРОМ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

9.МАКЕДОНСКА ЕРА ТРЕТА СУВЕРЕНОСТ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

10. ДУИ ( Коалиција за европски фронт) за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

11.ДЕМОКРАТИ – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

12.ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

13.Група избирачи ЏУЛА ЧЕЛИКУ- за ИЕ6

14.Коалиција ВЛЕН – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

15. ЛЕВИЦА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

16. ДЕСНА – за ИЕ1, ИЕ2, ИЕ3, ИЕ4, ИЕ5, ИЕ6

17.НОВА АЛТЕРНАТИВА – за ИЕ1, ИЕ 2, ИЕ3, ИЕ4.

– ДИК по приемот на листата на кандидати утврдува дали истата е поднесена во утврдениот рок и составена во согласност со одредбите на Изборниот закон. Државната изборна комисија проверува дали кандидатите за пратеници ги исполнуваат условите предвидени во Уставот и член 7 ст. 2, 3 и 4 од Изборниот закон, преку проверка на податоците во соодветните регистри и евиденции на надлежните институции, се наведува во соопштението.

To top