Македонија дзс

Зголемен бројот на туристи во јануари

Зголемен бројот на туристи во јануари

Во земјава во јануари годинава се евидентирани 47 761 турист, од кои 40.4 % се домашни, а 59.6 % се странски, соопшти Државниот завод за статистика.

Бројот на ноќевањата во јануари изнесува 102 079, од кои 48.4 % се од домашните туристи, a 51.6 % од странските туристи.

Вкупниот број на туристи во јануари 2024 година, во однос на јануари 2023 година, е зголемен за 10.1 %, a бројот на ноќевањата за 15.2 %.

Бројот на домашните туристи во јануари 2024 бележи раст од 3.0 %, а на странските од 15.5 %.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јануари 2024 година, во однос на јануари 2023 година, е зголемен за 11.5 %, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 18.8 %.

To top