Македонија на речиси сите мерни места

Водостојот на Вардар поголем од декемврискиот просек

Повисок водостој се бележи кај реките Треска, Пчиња, Струмица и Радика.

Водостојот на Вардар поголем од декемврискиот просек

Водостоите на дел од реките во земјава се повисоки од просекот за декември. Кај останатите тие или се во рамки на декемврискиот просек или под него.

Кај езерата зголемување на водостојот се бележи кај Дојранското, кај Преспанското е понизок, а кај Охридското езеро водостојот е во рамки на просекот, покажуваат порадоците од мерењата што ги врши УХМР.

Водостојот на реката Вардар е повисок од просекот за овој месец на речиси сите мерни места. Повисок водостој се бележи кај реките Треска, Пчиња, Струмица и Радика. Понизок водостој од просекот за овој месец се бележи кај реките Црн Дрим, Сатеска и Црна река.

Според податоците од УХМР, температурата на Охридското езеро измерена утрово е 9 степени целзиусови, на Дојранското 7,8 и на Преспанското 6 степени. Температурите на сите три езера се под просекот за овој период од годината.

Најнови вести од Македонија

To top