Македонија

НЕ НАСЕДНУВАЈТЕ: Се испраќаат лажни СМС пораки за паричен надомест од Владата, се работи за фишинг измама

НЕ НАСЕДНУВАЈТЕ: Се испраќаат лажни СМС пораки за паричен надомест од Владата, се работи за фишинг измама

Владата ги информира граѓаните дека НЕМА испратено СМС и други пораки во кои нуди надомест.

-Во конкретниот случај кој се појави во изминатите часови, станува збор за смишинг и фишинг измама која е пријавена и по која соодветните служби веќе постапуваат, велат од Владата.

Доколку граѓаните добијат или веќе добиле порака со ваква или слична содржина во која се посочува Владата како испраќач, истата треба да ја сметаат за лажна и да не кликаат ниту на дадените линкови, ниту да одговараат на пораките кои ги добиле.

-Апелираме до граѓаните да не наседнуваат на лажни пораки од странски телефонски броеви и мејлови и да не ги даваат личните податоци. Граѓаните треба да бидат внимателни и одговорни околу своите лични податоци, односно да не ги споделуваат и разменуваат со непознати лица, како и со лица на кои не може однапред да им се утврди идентитетот, се додава во соопштението.

To top