Култура

Тони Михајловски е добитник на актерската награда за животно дело „Петре Прличко“

Наградата ќе биде врачена во рамки на фестивалот на комедија „5ре“ кој ќе се одржи од 20 до 31 март.

Тони Михајловски е добитник на актерската награда за животно дело „Петре Прличко“

Актерот Тони Михајловски е добитник на актерската награда за животно дело „Петре Прличко“ за 2024 година.

Ваква одлука донесе жири комисијата составена од актерите Слободанка Чичевска, Фаик Мефаилоски и Благојчо Стојанов. Наградата ќе биде врачена во рамки на фестивалот на комедија „5ре“ кој ќе се одржи од 20 до 31 март.

Михајловски над три децении е дел од македонскиот театар, филм и култура.

Преку остварените ликови на сцената на МНТ и на други театри и ликовите пред филмската камера се испишува и голем дел на историјата на театарот и филмот кај нас. Посветеноста, автентичноста и препознатливоста на Михајловски говорат за неговиот широк актерски распон и придонес на сцената, а истовремено и за секоја нова претстава/филм/серија.

Тој е еден од најпопуларните и најталентирани актери во македонското глумиште. Со огромен одглас и вон нашата земја. За тоа сведочат ликовите во 27 претстави на сцената на МНТ и на други сцени, 46 ликови во филмови и ТВ серии во македонска и балканска продукција, како и 3 режии.

Не помалку се важни и неговите успешни реализации и работа во ТВ проекти и емисии, и како текстописец на бројни песни за голем број на пејачи и групи.

To top