Култура Крајната цел е да се одржи отворено прашањето на Македонците по потекло од Егејскиот дел на Македонија

Лукровски: Беломорски клуб во центарот на Скопје за Македонците од Егејот

Во сабота во 12 часот во центарот на Скопје ќе се отворат просториите на Македонците по потекло од Егејскиот дел на Македонија- Беломорски клуб и читална.

Лукровски: Беломорски клуб во центарот на Скопје за Македонците од Егејот

По тој повод разговараме со Сотир Лукровски, претседател на Македонското патриотско Здружение Вмбел Егеј и координатор на здруженијата на Македонците по потекло од Егејот.

Лукровски вели дека сѐ е подготвено за отворањето на клубот кој треба да прерасне во едно сврталиште на повозрасните, но и да привлече помлади членови.

Во клубот ќе има над 300 книги и читална и секој ќе може да дојде да прочита тоа што го интересира, да пронајде податоци и документи за роднини и пријатели каде избегале и која година.

Повеќе прочитајте на Република.мк 

 

To top