Економија берза

Цената на златото ќе продолжи да расте

Според аналитичарите во Голдман Сакс, со приближно 8 отсто месечна добивка, златото има простор за раст, при што благородниот метал е на пат да достигне 2.300 долари за унца до крајот на годината.

Цената на златото ќе продолжи да расте

Според аналитичарите во Голдман Сакс, со приближно 8 отсто месечна добивка, златото има простор за раст, при што благородниот метал е на пат да достигне 2.300 долари за унца до крајот на годината.

Во понеделникот фјучерсите (термински договори) поскапеа и се тргуваа до 2.182 долари за унца. Скапоцениот метал се смета за безбедно засолниште во време на геополитички тензии и пад на каматните стапки. Минатата недела Федералните резерви продолжија да сигнализираат дека ќе ги намали каматните стапки три пати оваа година.
Состанокот на ФЕД „ги засили пазарните (и нашите) очекувања дека се веројатни три намалувања на каматните стапки оваа година, обезбедувајќи обновена поддршка за златото за тестирање и надминување на максимумот од претходниот март“, напиша тимот на аналитичари предводени од Саманта Дарт, пренесе Јаху фајнанс.
Аналитичарите на „Голдман Сакс“ ја надградија прогнозата за просечната цена на златото за 2024 година од 2.090 долари на 2.180 долари за унца, со цел 2.300 долари до крајот на годината.

Аналитичарите предвидуваат дека цените на златото ќе се движат кон втората фаза на консолидација во блиска иднина, без какви било геополитички изненадувања. Сепак, „значајните негативни страни, исто така, веројатно ќе бидат ограничени од издржливоста во физичките канали за купување“, напиша Дарт, повикувајќи се на кинескиот увоз на благородниот метал.
„Сепак, ние продолжуваме да имаме конструктивен став за златото на среден рок, поткрепен со можното олеснување на ФЕД, што би требало клучно да го реактивира главно заспаното купување на ЕТФ“, напиша Дарт.

Инаку, ЕТФ или „фондови со кои се тргува преку размена“ се фондови кои тргуваат на берзите, генерално следејќи специфичен индекс. Кога се инвестира во ETF, се добива пакет на средства што може да се купат и продат во текот на пазарните часови – потенцијално намалувајќи го ризикот и изложеноста, а истовремено помагајќи да се диверзифицира портфолиото.

Порастот на цената на златото не е поврзан со неодамнешните одливи во ЕТФ поврзани со злато. Стратезите веруваат дека инвеститорите ги ротирале парите во биткоин ЕТФ додека токенот се „тркалаше“ кон нови врвови претходно овој месец.

Централните банки купуваа злато на историски нивоа, што помогна да се зголеми побарувачката во последниве години.

Прилагодено на инфлацијата, златото достигна рекордно високо ниво во 1980 година кога достигна 850 долари за унца, што би било еднакво на речиси 3.200 долари во денешни долари.

Најнови вести од Економија

To top