Останати спортови рекорд

Канаѓанка го собори светскиот рекорд во пленк, нејзината возраст може да ве изненади

Пленк е статична вежба за време на која работат речиси сите мускули во телото, што ја прави една од најпопуларните, но и најпребирливите вежби.

Канаѓанка го собори светскиот рекорд во пленк, нејзината возраст може да ве изненади

Пленк е статична вежба за време на која работат речиси сите мускули во телото, што ја прави една од најпопуларните, но и најпребирливите вежби.

Канаѓанката Дона Џин Вајлд, која има 58 години, го собори светскиот рекорд за најдолго задржување на пленк кај жените. Таа во предизвикувачката поза издржа 4 часа, 30 минути и 11 секунди.

Вајлд решил да се обиде да го собори светскиот рекорд во пленк уште пред пензионирањето, додека работела како заменик-директор во средно училиште.

За успешно постигнување на рекордот, подлактиците и ножните прсти мора постојано да ја допираат земјата. Остатокот од телото мора да се подигне од земја и да се држи исправено.

„Лактите страшно ме болат“, изјави Дона Џин по завршувањето на предизвикот.

Додаде дека првите два часа поминале брзо, а последниот бил најголемиот предизвик.

„Во последните 30 минути бев фокусирана на дишењето. Морав да останам смирена и да се погрижам да не се тресам“, вели таа.

Оваа баба била мотивирана од 12 внуци кои дошле да ја гледаат и бодрат. Како некој кој страда од хронична болка во рацете и рацете, Дона Џин е навикната да истрае низ неволјите. Таа секој ден прави пленкови и до 3 часа, а за време на подготовките за обидот за соборување на рекордот вежбала по 6 часа дневно, поделени во два блока од по 3 часа.

„Пред 12 години го вклучив пленкот во мојата рутина за вежбање, кога го скршив зглобот, што значеше дека не можев да трчам или да кревам тегови бидејќи носев гипс. Сфатив дека пленкот е вежба која можам да ја правам. Се заљубив во неа“, објасни таа.

To top