Фудбал

Во фудбалот се воведува портокалов картон!

Во фудбалот се воведува портокалов картон!

Меѓународнот тим за фудбалски правила потврди дека во фудбалот покрај жолт и црвен ќе се воведе и портокалов картон.

Портокаловиот картон ќе значи привремено исклучување и ќе се добива за недолично однесување.

Фудбалерот кој ќе добие портокалов картон ќе мора да оди на „ладење“ десет минути, а потоа ќе се врати на теренот. Интересно е што овој карто нема да го покажува главниот, туку четвртиот судија на теренот.

Овој новитет прво ќе почне да се користи во вториот ранг на англиски фудбал, Чемпионшип и тоа од сезоната 2024/2025.

 

To top