Живот и Стил совет

Како телото ви сигнализира дека не се движите доволно?

Без разлика дали работите од дома или во канцеларија, ако седите цел ден на работа, вашето тело може да ги пропушти клучните движења и придобивките што тие ги носат.

Како телото ви сигнализира дека не се движите доволно?

Без разлика дали работите од дома или во канцеларија, ако седите цел ден на работа, вашето тело може да ги пропушти клучните движења и придобивките што тие ги носат.

Ако е така, проверете дали вашето тело се обидува да ви каже дека му треба повеќе движење.

Докторката по физикална терапија Лиза Н.Фолден ги издвои најчестите знаци кои укажуваат дека не се движиме доволно во текот на денот.

Запек

„Кога имате запек, тоа е јасен показател дека или не внесувате доволно влакна и вода, или не се движите доволно. Лежењето или седењето повеќето денови е ‘одличен’ начин да ги спречите вашите црева да работат“, вели Фолден.

За да избегнете запек, треба редовно да се движите. Прошетајте за време на паузата за ручек или обидете се да станете и да се истегнете неколку пати во текот на денот. Телото и цревата ќе ви бидат благодарни, пренесува Eating Well.

Мускулна напнатост

Мускулите се како гумени ленти. Колку повеќе ги истегнувате и придвижувате, толку стануваат пофлексибилни. Кога ќе престанете да се движите, тие се вкочануваат или затегнуваат. Во основа, тие стануваат пократки. Кога тоа ќе се случи, можете да размислите за секојдневието движењата се понепријатни и предизвикувачки.

Ако ви е непријатно да правите секојдневни движења, како подигање работи од подот, време е да го додадете истегнувањето во вашата рутина. Фолден препорачува да одвоите време три пати неделно за да се истегнете квалитетно.

Вкочанети зглобови

Зглобовите содржат лубрикант наречен синовијална течност. Таа течност им помага на зглобовите да се движат непречено без болка. Кога сте малку подвижни и не вежбате често, производството на таа течност почнува да се забавува и вашите зглобови го чувствуваат тоа.

Додавањето малку пешачење во вашата рутина и редовната хидратација ќе помогнат синовијалната течност да тече повторно.

Брзо се заморувате

Ако забележите дека брзо се заморувате додека се качувате по скали или пешачите, тоа е знак дека би можеле да имате повеќе корист од кардио во секојдневниот живот, пренесува Eating Well.

Ова се случува затоа што вашите бели дробови и срце повеќе не се навикнати да работат. Доколку седите многу во текот на денот, се препорачува во слободно време да трчате или да пешачите по угорница. Одржувањето на телото активно и фит е најдобриот лек за уморно срце и бели дробови.

Тажни сте или нерасположени

Недостатокот на физичка активност може да биде една од причините зошто чувствувате дека вашето расположение се влошува.

„Редовната физичка активност предизвикува вашето тело да произведува повеќе ‘хормони на среќа’ познати и како ендорфини“, тврди д-р Фолден.

Покрај многу други ефекти, ендорфините предизвикуваат многу позитивно чувство во телото што генерално ве прави посреќни и порелаксирани. Затоа е важно да се движите што повеќе за да бидете добро расположени.

To top