Луѓето кои се обидуваат да ослабат често помислуваат на ограничување на храната, но долгорочните студии покажуваат дека овој пристап ретко функционира бидејќи е тешко постојано да се откажувате од омилената храна. Поефикасно е да се фокусирате на тоа што можете да јадете, што е потврдено од студија во која луѓето кои следеле интуитивен начин на исхрана изгубиле повеќе тежина од оние кои само броеле калории.
Затоа лекарите истакнуваат изненадувачка храна која може да доведе до значително губење на тежината за само четири недели. Нова студија покажа дека консумирањето 45 грама ореви дневно може значително да го намали обемот на половината за четири недели. Кардиологот д-р Карол Вотсон објаснува дека оревите се богати со нерастворливи влакна.
„Оревите се богати со нерастворливи влакна, кои можат да помогнат во здравјето на срцето со ограничување на зголемувањето на телесната тежина, подобрување на цревната микробиота и намалување на воспалението“, вели таа.
Интернистот и кардиолог д-р Асимин Чима додава дека овие влакна, исто така, помагаат во намалувањето на LDL холестеролот.
„Нерастворливите влакна делуваат како сунѓер во дигестивниот систем и ги апсорбираат честичките холестерол, спречувајќи ги да влезат во крвотокот“, објаснува тој. Д-р Маршал С. Рунге, доктор по медицина, препорачува оревите да се јадат умерено и како замена за храна со поголема калорична вредност.
Оревите имаат и дополнителни придобивки за кардиоваскуларното здравје. Д-р Чима истакнува дека омега-3 ALA од растителна основа „го лади воспалението во крвните садови и создава помирна средина во артериите“. Д-р Вотсон објаснува дека антиоксидансите во оревите „ја намалуваат оксидацијата на холестеролот“, додека д-р Чима додава дека тие „ги неутрализираат слободните радикали и обезбедуваат дополнителен слој на заштита за артериите“.