Живот и Стил

ДНК на октопод откри важни информации за мразот на Антарктикот

Откритието помага да се одговори на прашањето дали ледената покривка на Западниот Антарктик (WAIS) се распаднала во овој период, според студијата објавена во списанието Science.

ДНК на октопод откри важни информации за мразот на Антарктикот

Истражувањето на ДНК на октопод откри дека ледената покривка на Антарктикот најверојатно се распаднала пред 120.000 години кога температурите биле слични на денешните, велат научниците.

Австралиските и новозеландските научници ги споредија генетските профили на октопод пронајден во морето Ведел, Амундсен и Рос на јужниот океан на Антарктикот и открија генетска врска која датира од последниот интерглацијал, кој се карактеризира со потопла клима од денешната, со повисоко глобално ниво на мориња и помали ледени плочи.

Откритието помага да се одговори на прашањето дали ледената покривка на Западниот Антарктик (WAIS) се распаднала во овој период, според студијата објавена во списанието Science.

„Оваа генетска врска би била можна само доколку се случи целосниот колапс на WAIS за време на последниот меѓуглацијален период, отворајќи ги морските патишта што ги поврзуваат денешните мориња Ведел, Амундсен и Рос“, рече во петокот водечкиот автор Јан Стругнел од австралискиот универзитет Џејмс Кук.

„Ова ќе му овозможи на октоподот да патува низ отворен теснец и да разменува генетски материјал, што можеме да го видиме во ДНК на денешните популации“, вели постдокторскиот истражувач Сали Лау.

Стругнел рече дека последниот меѓуглацијален период бил кога „глобалните просечни температури биле за 0,5 до 1,5 степени Целзиусови потопли од прединдустриските нивоа, а глобалното ниво на морињата било за пет до 10 метри повисоки од денешните“.

To top