Живот и Стил еве како да ја одржувате

Бегонија: Нежна и раскошна убавица која најдобро изгледа на терасата

Една од најголемите особености на ова растение е нејзината разновидност – може да порасне од 10 сантиметри до два метри во висина.

Бегонија: Нежна и раскошна убавица која најдобро изгледа на терасата

Со доаѓањето на потоплите месеци се повеќе време поминуваме на тераса, а атмосферата е уште поубава кога сме во друштво на цветни убавици. Една од нив е магичната бегонија, цвет со впечатливи бои, кој го има едно од најмалите семки на светот, слично на прашина.

Бегонија припаѓа на семејството бегониевки, кое се состои од околу две илјади различни растенија, повеќегодишни и грмушки. Природно расте во САД, Африка и Јужна Азија, а своето име му го должи на гувернерот на Хаити, ботаничарот Мајкл Бегон. Нејзиното латинско име – semperflorens, буквално во превод значи постојано цветање.

Една од најголемите особености на ова растение е нејзината разновидност – може да порасне од 10 сантиметри до два метри во висина.

Freepik

Може да ползи, да стои исправено и да привлече внимание, а цвеќињата во видот може да се разликуваат толку многу што на почетокот не би го препознале ни како бегоја.

Треба да се напомене дека повеќето бегонии се отровни за домашните миленици, но корисни за здравјето на луѓето. На пример, помага при отсуство на менструација, при артритис, а добро е и за црниот дроб. Некои извори дури велат дека помага при каснување од змија.

Доколку ви се допаѓа оваа нежна убавица, подолу можете да најдете неколку совети како да успеете на вашиот балкон.

Freepik

-Бегонија треба да се сади напролет, кога сме сигурни дека нема да не изненади мразот, а најдобро е да ја засадиме во влажна почва.

-Иако не е премногу тешка за одржување, претпочита топлина од студ, но треба да се внимава да не биде на директна сончева светлина. Не сака температури под 16 степени, затоа, ако сакате да го засадите надвор, мора да бидете сигурни дека температурата не паѓа под 16 степени навечер.

-Напредува на тераса, но најдобро е во затворен простор. Ако сакате да засадите бегонија во тегла, треба да знаете дека сака затворен простор.

-Бегонија треба да се полева секогаш кога почвата ќе се исуши. Треба да се внимава почвата да биде влажна, но не и натопена.

-Ако се погрижите да има доволно светлина, но да не е на директна сончева светлина и ако правилно ја полевате – успехот е загарантиран.

To top