Занимливости стјуардеса открива

ВИДЕО: Ова не сте го знаеле – Еве за што служи дупката во авионските прозорци

Овие откритија им даваат дополнителна доверба на патниците во безбедноста на летовите и иновативноста на технологијата што се користи во воздухопловната индустрија.

ВИДЕО: Ова не сте го знаеле – Еве за што служи дупката во авионските прозорци

Стјуардесата Хани Лим ја откри тајната зад малата дупка во прозорците на авионите. Нејзината објава на социјалните мрежи предизвика голем интерес кај патниците кои отсекогаш биле љубопитни зошто таа дупка се наоѓа на прозорците на авионот.

Таа откри дека оваа дупка всушност игра клучна улога во одржувањето на воздушниот притисок во кабината на авионот и надворешниот воздух.

Дупката во прозорецот на авионот всушност има повеќе функции. Освен што го регулира притисокот помеѓу кабината и надворешниот воздух, овозможува и ослободување на влага и спречува создавање мраз и кондензација на прозорецот, што може да го попречи погледот на патникот.

@_hennylim_ The Mystery behind tiny holes in airplane windows! Check this video out to know! Follow my Official facebook page “Henny Joyce Lim” follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #tinyhole #window #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Кога авионот ќе достигне одредена височина, постои значителна разлика во притисокот помеѓу воздухот надвор и воздухот во кабината, што бара прецизна регулација за да се одржи безбедноста на патниците.

Надворешното, средното и внатрешното стакло ги сочинуваат прозорците на авионот, а надворешното стакло ја носи тежината на притисокот во кабината. Дупката во прозорецот, која се наоѓа во близина на дното на средното стакло, функционира како вентил кој овозможува рамнотежа на притисокот помеѓу воздухот во патничкиот простор и воздухот помеѓу надворешното и средното стакло. Оваа иновативна технологија овозможува притисокот во кабината да се применува само на надворешното стакло.

Според прирачникот за одржување на Боинг 737, средното стакло е дизајнирано да издржи притисок кој е 1,5 пати поголем од нормалниот работен притисок на 70 степени целзиусови. Овие откритија им даваат дополнителна доверба на патниците во безбедноста на летовите и иновативноста на технологијата што се користи во воздухопловната индустрија.

Најнови вести од Занимливости

To top