Занимливости Во Перу

Пронајден фосил на речен делфин стар 16 милиони години

Пронајден фосил на речен делфин стар 16 милиони години

Научниците открија 16 милиони години стар фосилизиран череп на речен делфин кој некогаш пливал во водите на денешен Амазон, чиј најблизок жив роднина е јужноазискиот речен делфин од индиската река Ганг.

Палеонтологот Родолфо Салас изјави дека черепот му припаѓа на најголемиот делфин за кој е познато дека живее во водите на Јужна Америка, кој бил долг помеѓу 3 и 3,5 метри. Наречен е „Пебаниста јакуруна“ по Јакуруна, перуанско митолошко суштество кое живеело во длабоки води.

„Овој делфин е поврзан со делфинот што денес живее во Ганг во Индија“, рече Салас, додавајќи дека фосилот пронајден во Перу е многу поголем од неговите живи роднини во Азија.

Тој, исто така, открил дека и двата вида делфини живееле во океанот.

„Ова им овозможи да заземаат големи океански простори во близина на бреговите на Индија и Јужна Америка. И во регионот на Амазон и во Индија, овие животни живееле во слатководни средини, но оние од Амазон, за жал, изумреле, а во Индија преживеале“, објасни Салас.

Резултатите од студијата беа објавени во списанието Science Advances.

To top