Занимливости ЕРА

Бројот на продавници за плочи во Британија достигна децениски максимум

Би-Би-Си објави дека 2,2 милиони од тие плочи биле продадени во независни продавници, а 128 милиони евра од вкупната продажба дошле од постари албуми, а не од нови изданија. 

Бројот на продавници за плочи во Британија достигна децениски максимум

Според Здружението за дигитална забава и малопродажба (ЕРА), бројот на продавници за плочи во Велика Британија достигна врв во последната деценија.

Групата соопшти дека сега има 461 независна продавница за плочи во Велика Британија, што е за 122 повеќе од пред 10 години, објави Би-Би-Си.

Спротивно на тоа, бројот на продавници кои продаваат музика на аудио носачи во физичка форма, како што се супермаркети и специјализирани синџири, падна за 8.000 во споредба со 2014 година.

Ова значи дека само осум проценти од вкупната музичка продажба се сега.

ЕРА објави дека музичкиот пазар во Обединетото Кралство минатата година вредел 2,5 милиони евра (2,2 милијарди фунти), а претплатите за стриминг сочинуваат огромни 84 отсто отсто од тоа.

Но, исто така, откри дека побарувачката за винилни плочи се зголемила 16-та година по ред, со продадени 6,5 милиони плочи за вкупна продажба од над 200 милиони евра.

Би-Би-Си објави дека 2,2 милиони од тие плочи биле продадени во независни продавници, а 128 милиони евра од вкупната продажба дошле од постари албуми, а не од нови изданија.  (МИА)

Најнови вести од Занимливости

To top