Занимливости забрзување на климатските промени

Арктикот годинава го забележа најтоплото лето откако се извршуваат мерењата

Највисоката точка на ледената покривка на Гренланд се стопи по петти пат во последните 34 години во кои се собираа податоци, а површината на мразот продолжи да се намалува.

Арктикот годинава го забележа најтоплото лето откако се извршуваат мерењата

Во денеска објавениот извештај на американската државна агенција за клима НОАА се наведува дека на Арктикот годинава имало најтопло лето откако се извршуваат мерењата.

Регионот околу Северниот пол имаше највисоки летни температури, објавија научниците од агенцијата во својот годишен извештај, предупредувајќи дека тоа е знак за „забрзување на климатските промени“.

Највисоката точка на ледената покривка на Гренланд се стопи по петти пат во последните 34 години во кои се собираа податоци, а површината на мразот продолжи да се намалува.

Гледајќи го нивото на целата година, 2023 година беше шестата најтопла година откако се одржуваат мерењата, наведува агенцијата ДПА.

Истражувањето, објавено во оваа форма по 18-ти пат, го подготвија 82 научници од 13 земји.

To top