Технологија ги користат околу 614 милиони

Повеќе од 100 загрозени јазици се додадени на Google Translate

Во 2022 година, Google објави дека нејзината долгорочна цел е да изгради модел на вештачка интелигенција кој ќе поддржува 1.000 најкористени јазици.

Повеќе од 100 загрозени јазици се додадени на Google Translate

Компанијата Google објави дека додал 110 загрозени јазици на својата услуга Google Translate, вклучувајќи го сицилијанскиот дијалект на италијанскиот, ромскиот и бретонскиот јазик.

Околу четвртина од додадените јазици се од Африка, а сите 110 додадени јазици ги користат околу 614 милиони луѓе.

Регионалните јазици од Франција, вклучувајќи го и бретонскиот, кој се зборува во Бретања и окситанскиот, што се зборува на југот на Франција, се најдоа на листата.

Додадени се и сицилијански и венецијански дијалекти на италијанскиот јазик, како и севернолапонскиот јазик што се зборува во северните делови на Скандинавија.

Додаден е и ромскиот јазик, кој има многу дијалекти и го користат околу 4,6 милиони луѓе во Европа, пренесува euronews.com.

На списокот е и манксскиот јазик, говорниот јазик на Островот Ман, кој речиси исчезна откако последниот човек кој првично го зборувал починал во 1974 година.

Како што е наведено, преводот на овие јазици отстапува од класичниот, затоа Google користи вештачка интелигенција (ВИ) на која и се потребни многу податоци во форма на текстови од книги или написи. Меѓутоа, кога станува збор за ретките јазици, нема многу такви извори.

Во 2022 година, Google објави дека нејзината долгорочна цел е да изгради модел на вештачка интелигенција кој ќе поддржува 1.000 најкористени јазици.

To top