Технологија новитет

Инстаграм воведува статуси за корисничките профили

Оваа промена треба да ја зголеми видливоста на функцијата и да им понуди на луѓето ново место за интеракција со своите пријатели, односно со нивните статуси.

Инстаграм воведува статуси за корисничките профили

Компанијата Мета, која е во сопственик на Инстаграм, воведува новитет во својата апликација.

Имено, функцијата Notes за ажурирања на статусот ќе биде поизразена во апликацијата Инстаграм. Досега, Notes беа видливи само од сандачето на Инстаграм, но по краткото ажурирање наскоро ќе биде видливо директно на корисничките профили. Оваа промена треба да ја зголеми видливоста на функцијата и да им понуди на луѓето ново место за интеракција со своите пријатели, односно со нивните статуси.

Инстаграм ја додаде функцијата за одговор на Notes уште во декември. Дополнително, апликацијата експериментира и со „прашања“ за Notes, што ќе им овозможи на корисниците да споделуваат прашања за своите пријатели за да можат да одговорат на нив во нивните ажурирања, нешто слично на колаборативните шаблони за „додадете ваши“ за Stories.

Белешките се слични на Stories со тоа што ажурирањата ќе се задржат 24 часа, видливи за споделените следбеници.

Најновите промени се уште еден знак дека Мета ја искористи оваа функција, првично воведена во 2022 година, за да ги поттикне корисниците почесто да објавуваат на помали групи пријатели.

To top