Технологија ограничување

Инстаграм ќе ја ограничи политичката содржина

Инстаграм ќе воведе ограничување на политичката содржина, при што корисниците сега треба да влезат во нивните поставки на апликацијата за да ја исклучат ограничувачката функција.

Инстаграм ќе ја ограничи политичката содржина

Инстаграм ќе воведе ограничување на политичката содржина, при што корисниците сега треба да влезат во нивните поставки на апликацијата за да ја исклучат ограничувачката функција.

Корисниците на популарната платформа за социјални медиуми сега треба да влезат во нивните поставки под „поставки за содржина“, да кликнат на „политичка содржина“ и да ја изберат опцијата „да не се ограничува политичката содржина од луѓето што не ги следите, “ или во спротивно Instagram ќе ја ограничи политичката содржина од оние што корисникот стандардно не ги следи.

Инстаграм уште во февруари објави дека повеќе нема проактивно да препорачува политичка содржина.

„Сакаме Instagram и Threads да бидат одлично искуство за секого“, се вели во објавата на Instagram од минатиот месец. „Ако одлучите да следите профили што објавуваат политичка содржина, не сакаме да се навлегуваме помеѓу вас и нивните објави, но исто така не сакаме проактивно да препорачуваме политичка содржина од акаунти што не ги следите“.

Дани Левер, портпарол на Мета, матичната компанија на Instagram и Threads, во изјава за The Hill рече дека „промената не влијае на објавите од сметките што луѓето избираат да ги следат; тоа влијае на она што го препорачува системот и луѓето можат да контролираат ако сакаат“.

To top