Љубов и Секс

Совети за врски каде има барем еден нарцис

Стручњаците велат дека таквата личност се грижи само за себе и секогаш постои нешто што го / ја издава.

Совети за врски каде има барем еден нарцис

Изборот на зборови може да го открие карактерот на партнерот. Психолозите во таа смисла истакнуваат пет видови реченици на коишто треба да се обрне внимание доколку има сомнеж за нарцис во врската, т.е. личност која ќе направи сѐ за да го понижи другиот и да ја одржи контролата. Стручњаците велат дека таквата личност се грижи само за себе и секогаш постои нешто што го / ја издава.

1. „Мојaтa поранешнa девојка беше луда.“

Кога партнерот ќе почне да зборува за поранешните партнери како „луди“, тоа може да биде знак дека се обидува да манипулира со Вашето мислење и да ги оправда евентуалните лоши свои постапки во иднина.

2. „Не барам драма. / Дали ова секогаш ќе ти биде проблем?

Оваа реченица, всушност, обично доаѓа од луѓе кои предизвикуваат драма. Не сакајќи да преземат одговорност за своите постапки, тие се обидуваат да ве претстават како виновник за нормална комуникација или за проблеми што може да се појават.

3. „Имаш среќа да го имаш / постигнеш тоа.“

Наместо да ја признае Вашата напорна работа и таленти, нарцисот го припишува Вашиот успех на среќата. Ова може да укажува на завист и недостаток на емпатија.

4. „Мојата поранешна ми е најдобар пријател. Никој нема да стои меѓу нас.“

Нарцисите често манипулираат со својата околина за да ја задржат контролата и своето „истакнато место“. Со создавање заштитни бариери околу своите пријатели од спротивниот пол, тие се обидуваат да предизвикаат љубомора и да добијат моќ над другиот во врската.

5. „Секогаш ги сфаќаш работите на погрешен начин. / Премногу си чувствителен. / Тоа е само шега. / Ми треба некој што не се сфаќа себеси сериозно.“

Овие реченици често се користат како изговор за емоционалната злоупотреба или за навреди. Нарцисите често користат „само шега“ како изговор за нивните нечувствителни коментари, однесување, или можните навреди.

Треба да се биде внимателен на овие знаци, бидејќи тие можеби укажуваат на подлабоки проблеми во врската и манипулативно однесување што може да биде штетно за севкупната емоционална благосостојба.

To top