Хипертензијата или високиот крвен притисок често се скриена болест.
Можеби нема да знаете дека ја имате оваа болест додека не го мерите вашиот крвен притисок или додека високиот крвен притисок не почне да ги оштетува вашите органи.
Имајќи предвид дека храната игра голема улога во одржувањето на нашето тело здраво, некои видови зеленчук можат добро да влијаат на регулацијата на високиот крвен притисок.
Спанаќ
Наполнет со калиум, магнезиум и фолати, спанаќот е зелен џин во борбата против хипертензијата. Можете да го пржите, да го додадете во смути или да го додадете во салата, но не заборавајте да го чувате во близина.
Цвекло
Покрај тоа што додава пријатна боја на секоја салата, цвеклото е „централа“ на нитрати, кои помагаат да се опуштат крвните садови и да се подобри протокот на крв, пренесува indiatimes.com.
Морков
Морковите се преполни со бета каротин и влакна и придонесуваат за здравјето на срцето со одржување на оптимален крвен притисок. Сурови или варени, морковите додаваат крцкање во јадењата додека го одржуваат вашето срце здраво.
Лук
Алицинот, соединение кое се наоѓа во лукот, е поврзано со намалување на крвниот притисок. Варен, печен, мелен… многу начини на кои можете да го консумирате овој разновиден зеленчук.
Домати
Доматите не се само прелив за пица, тие се исто така богати со ликопен – моќен антиоксиданс поврзан со намалување на крвниот притисок.
Брокула
Брокулата е полна со сулфорафан, антиинфламаторно соединение и калиум, кои го намалуваат крвниот притисок. Брокулата е позната по тоа што се вари на пареа, но можете да ја готвите на вообичаен начин, да ја печете или да ја динстате – има многу начини на кои можете да уживате во овој здрав зеленчук.