Храна и Пијалаци подобрување на енергетската ефикасност

Лондонскиот ресторан на Салт Бае, кој наплаќа 1.450 фунти за бифтек, го исклучува греењето за да заштеди пари

Славниот готвач изгради глобална ресторанска империја откако вирално видео од 2017 година го покажа како екстравагантно сечка месо и посипува сол.

Лондонскиот ресторан на Салт Бае, кој наплаќа 1.450 фунти за бифтек, го исклучува греењето за да заштеди пари

Ресторанот на популарниот турски готвач Салт Бае во Лондон соопшти дека го исклучува греењето за да заштеди пари и покрај тоа што во 2022 година остварил профит од 3 милиони фунти.

Ресторанот Нуср-Ет основан од турскиот месар Нусрет Ѓокче – познат и како Салт Бае – вели дека неговата лондонска бифтек-куќа ќе оствари добивка пред оданочување од 3,3 милиони фунти, или над 4,15 милиони долари, во 2022 година, според Гардијан.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Ресторанот имаше продажба од 13,6 милиони фунти истата година, според извештајот.

И покрај тоа што сопствениците на рестораните добија 2,8 милиони фунти дивиденда, истакнаа дека работат на намалување на трошоците и заштеда на енергија, според Гардијан.

Групацијата во своите сметки навела дека за да ја подобри енергетската ефикасност, нејзиниот локал во Лондон го исклучил централното греење „по затворање или во часови кога побарувачката за греење е помала“.

Лондонската куќа за бифтек, исто така, ги надгради своите LED светла и „изолацијата за заштеда на енергија“ и ги ограничи часовите на користење на нејзината „воздушна завеса“ – уред што спречува ладен воздух да влезе во затворен простор – според извештајот.

Ресторанот беше отворен во Најтсбриџ, богат дел на Лондон, во 2021 година. Оттогаш на менито се и неколку познати јадења, меѓу кои и бифтек од 1.450 фунти покриен со златни листови.

Менито продолжува да содржи скапи јадења, меѓу кои и вагју бифтек за 680 фунти и томахавк бифтек за 630 фунти, а баклавата од ф’стаци е по цена од 50 фунти.

Сепак, и покрај раскошот на Нуср-Ет, ресторанот е меѓу најлошо оценетите во Лондон на Tripadvisor.
Моментално е рангиран на 14.728 од 15.134 ресторани во главниот град, што му носи оценка од две и пол ѕвезди од ресторанот.

Славниот готвач изгради глобална ресторанска империја откако вирално видео од 2017 година го покажа како екстравагантно сечка месо и посипува сол.

To top