Храната не е само гориво, таа е информација што му ја даваме на телото, на мозокот и дури и на нашите емоции.
Начинот на кој јадеме, квалитетот на храната, ритамот, дури и амбиентот додека јадеме – сите тие фактори влијаат на тоа како се чувствуваме.
Поврзаноста помеѓу цревата и мозокот
Во последниве години, науката потврди нешто што старите култури одамна го знаеле: нашите црева се вториот мозок. Во нив се произведува над 90% од серотонинот – хормонот на среќа. Кога ја негуваме цревната флора со разновидна и нутритивно богата храна, влијаеме позитивно и на менталното здравје.
Шеќерот и падот на енергијата
Преработената храна и шеќерите често ни даваат „брз“ енергетски подем, но потоа следува пад – и физички и емоционален. Таквите осцилации можат да предизвикаат раздразливост, замор, па дури и анксиозност. Наместо тоа, избалансирана храна со добри масти, комплексни јаглехидрати и протеини помага во стабилизирање на енергијата и расположението.
Недостигот на хранливи материи и емоционалната магла
Недостаток на одредени витамини и минерали (како Б-комплекс, витамин Д, железо, магнезиум) често може да се манифестира како ментален замор, тешкотии со концентрација или дури и потиштеност. Тие не се „во глава ти“ – туку се телесни сигнали кои бараат поддршка преку исхрана.
Емоционално јадење и слушање на телото
Понекогаш јадеме за да пополниме емоционален простор – од здодевност, осаменост или стрес. Ова не е нешто за што треба да се срамиме, туку нешто што можеме да го освестиме. Кога ќе се запрашаме „Што ми треба сега?“ – можеби одговорот нема да биде чоколадо, туку одмор, прегратка или време за себе. Слушањето на телото е чин на грижа, не на рестрикција.