Домашни густи и меки и секако неодоливи палачинки.
Состојки:
– 1,5 чаши брашно за сите намени (190 г)
– 2,5 лажички прашок за пециво (10 г)
– 1/2 лажичка сол (2,5 г)
– 1 лажица шеќер (13 г)
– 1 ¼ чаши млеко (300 мл)
– 1 јајце
– 3 лажици растопен путер (42 г)
– 2 лажички екстракт од ванила (10 мл)
Инструкции за подготовка:
1. Направете го тестото:
– Во голем сад, просејте го брашното, прашокот за пециво, солта и шеќерот.
– Додадете млеко, јајце, растопен путер и ванила (доколку користите). Мешајте додека добро не се соедини.
2. Печете ги палачинките:
– Загрејте тава или тавче со нелеплива површина на средна температура и намастете го.
– Истурете 1/4 чаша тесто врз тавата. – Гответе додека не се формираат меурчиња и рабовите не се стегнат (околу 2 минути). Превртете и печете уште една минута.
– Извадете од тавата и чувајте топло.
3. Сервирајте:
– Одозгора ставете ги вашите омилени додатоци и уживајте!