Превкусен рецепт за вредните домаќинки, а сите ќе бараат
Состојки:
800 гр пченично брашно (тип 450.480 или 500)
450 мл топло млеко
150 гр јогурт
50 гр несолен путер
10 g сув квасец или 30 g свеж квасец
10 гр шеќер
15 гр сол
Подготовка:
Во еден сад подгответе 800 гр брашно и додадете 10 гр сув квасец и 10 гр шеќер.
Подгответе 450 мл топло млеко и само додадете малку на местото каде што го ставивте квасецот.
Промешајте за да се раствори квасецот.
Додадете 15 гр сол, 150 гр јогурт, 50 гр путер и остатокот од млекото и од овие состојки замесете тесто колку да се измешаат состојките. Тестото не е потребно многу да се меси бидејќи во овој момент ќе биде многу меко.
Покријте го тестото со кујнска крпа и оставете го да отстои на собна температура 15 минути.
По 15 минути замесете тесто додавајќи што помалку брашно, односно месете го додека не добиете фина и еднолична маса.
Потоа оставете го да стаса на собна температура околу 30 минути.
По 30 минути посипете ја работната површина со брашно и превртете го тестото преку брашното.
Расукајте го тестото со раце и дури потоа со сукало до дебелина од околу 3 мм.
Расукајте го работ од тестото каде што ќе завршите завиткувајќи го уште малку.
На овој раб, исечете го тестото со интервали од 1,5 см.
Расукајте го тестото и обликувајте круг, односно доведете ги двата рабови да се спојат.
Тестото префрлете го во подмачкан плех или хартија за печење и оставете го да нарасне околу половина час или повеќе, во зависност од топлината во кујната.
Пред печењето премачкајте го колачот со една жолчка.
Лебот се пече на 180 степени C околу 25 минути. Кога ќе се испече лебот, премачкајте го со масло или путер за дополнителен сјај.
Покријте го лебот со кујнска крпа и оставете малку да се излади.