Откако се воведоа неработни недели за продавниците, вообичаено е да се чекаат долги редици за леб пред отворените пекари. Сепак, свеж леб можете да добиете и на друг начин – со тоа што сами ќе го печете. Ирскиот леб, кој не треба да нарасне, може да биде вистинскиот избор.
Името го добил затоа што доаѓа од Ирска, а го нарекуваат и сода леб бидејќи една од главните состојки му е сода бикарбона. Ако сè уште не сте го пробале, сега е вистинското време.
Лебот без квасец има совршена текстура и прекрасен изглед. Лесно се сече на парчиња. Неговата кора е фина и крцкава, а внатрешноста е мека и компактна. Се разбира, мириса прекрасно.
Ви пренесуваме рецепт на мајсторот Тања Ковач од блогот Recepttura , кој не одзема многу време за подготовка бидејќи тестото не треба да нарасне пред да се пече. За целата подготовка ќе ви требаат 45 минути.
Леб без квасец – состојки:
450 грама обично брашно
12 грама сол
12 грама шеќер
18 грама сода бикарбона
400 мл јогурт (може да користите и кисело млеко или матеница)
малку брашно за работната површина
Леб без квасец – подготовка:
1. Во поголем сад додадете брашно, сода бикарбона, сол и шеќер. Се кратко измешајте.
2. Во садот истурете половина од количината јогурт и почнете да го месите тестото.
3. Во садот истурете го остатокот од јогуртот и продолжете со месење на тестото.
4. Месете што пократко. Во спротивно, лебот може да биде тврд.
5. Работната површина набрашнете ја, врз неа префрлете го измешаниот леб и со раце обликувајте го лебот по желба.
6. Обликуваното лебче префрлете го во плех на кој сте ставиле хартија за печење. Исечете го врвот на тестото со нож.
7. Бесквасниот леб се пече во загреана рерна на 200 Целзиусови степени. Лебот се пече околу 35 минути.
8. Изладете го лебот пред да го исечете и послужите.
Како се подготвува овој леб погледнете во видеото на YouTube.