Сигурно сте забележале колку брзо јагодите можат да се расипат откако ќе ги купите. Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а сѐ што ви треба е бел оцет.
Авторите Ариел Клајн и Саманта Лефлер од Real Simple го открија овој трик кој може да ги одржува јагодите свежи и до три недели.
Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јагодите неколку минути. После тоа, нежно исушете ги и чувајте ги во херметички сад во фрижидер.
Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата „оцетна киселина“ – супстанца што му дава на оцетот поларизирачки, лут мирис. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост исто така се зголемува и сите преостанати микроорганизми се убиваат во процесот.
Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Ако оцетот не ви е по вкус, можете едноставно да ги замрзнете јагодите.
Може да се чуваат во замрзнувач до 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате свежи јагоди за смути или како додаток на јогурт или житарици.