Храна и Пијалаци

Печени компири со сусам

Овие печени компири со сусам се едноставно, ароматично и здраво јадење што совршено се комбинира со разни главни оброци. Крцкави однадвор, меки одвнатре и богати со мирис на мајчина душица и рузмарин – идеални се за семејни трпези или брз ручек.

Печени компири со сусам

Состојки:

1 кг компири
1 рамна лажичка сол
1 рамна лажичка мешан зачин
1 рамна лажичка бибер
1 рамна лажичка мелена слатка црвена пипер
1 полна лажичка сушена мајчина душица
1/2 лажичка сушен рузмарин
2 полни лажици интегрален сусам
1 лажица црн сусам
Малку маслиново масло
Подготовка:
Компирите излупете ги и исечете ги на парчиња или коцки по желба.
Ставете ги во голем сад и додајте сол, мешан зачин, бибер, црвена пипер, мајчина душица и рузмарин.
Додадете малку маслиново масло и убаво измешајте за да се обложат сите парчиња компир.
Потоа додајте го сусамот и повторно промешајте.
Ставете ги компирите во плех обложен со хартија за печење.
Печете ги во загреана рерна на 200°C околу 35–45 минути, додека не поруменат и не станат крцкави.
Послужување:
Се сервираат топли, како прилог или како лесно самостојно јадење.

To top