Храна и Пијалаци рецепт

Најдобро пржени ЛИГЊИ: Ќе бидат крцкави и вкусни, а една состојка им дава посебен вкус

Измијте ги и внимателно исчистете ги лигњите со нож и исечете ги на прстени со дебелина до еден сантиметар.

Најдобро пржени ЛИГЊИ: Ќе бидат крцкави и вкусни, а една состојка им дава посебен вкус

Ви треба:

400 г лигњи исечени на прстени
3 јајца
200 г брашно
200 г лебни трошки
масло
пиво
сусам по вкус
тартар сос
лимон како додаток

Подготовка:

Измијте ги и внимателно исчистете ги лигњите со нож и исечете ги на прстени со дебелина до еден сантиметар.

Изматете ги јајцата во длабока чинија и посолете ги.

Поделете го брашното и лебните трошки со сусам во две посебни чинии. Истурете го пивото во сад и потопете ги лигњите околу 15 минути.

Извалкајте ги прстените од лигњи во брашното, потоа во јајцата, па во лебните трошки.

Пржете во тава во загреано масло на тивок оган. Ставете ги лигњите на салфетка за да се исцеди вишокот маснотии.

Уживајте!

To top