Овој кремаст, овошен сладолед не е само вкусен, туку е брз и лесен за подготовка со само 4 основни состојки.
Ако ја сакате освежителната комбинација од сладолед од ванила и јагода, обидете се да направите домашна верзија за кратко време.
Состојки:
400 мл слатка павлака за шлаг
1 конзерва (околу 400 г) засладено кондензирано млеко
1 лажичка екстракт од ванила
200 г свежи или замрзнати јагоди
Подготовка:
Изблендирајте ги јагодите во блендер додека не добиете пире. Доколку сакате, можете малку да го процедите.
Изматете ја густата павлака додека не стане цврста. Потоа нежно додадете го кондензираното млеко и екстрактот од ванила. Мешајте додека сè добро не се соедини.
Истурете половина од смесата во длабок сад, потоа додадете дел од јагодите. Повторете го процесот со остатокот. Можете нежно да мешате со лажица за да добиете мермерен ефект.
Покријте и ставете во замрзнувач најмалку 6 часа, по можност преку ноќ.