Бадниковата трпеза треба да биде скромна, но со одредени јадења кои имаат симболично значење. Се работи за неколку клучни јадења кои традиционално се подготвуваат. Меѓу нив е гравче, пита од кисела зелка, ореви (или цреша во некои домаќинства) и риба.
На некои места печената тиква е задолжителна. На трпезата мора да има и мед, кој се јаде со јаткасти плодови и се чува како лек по Бадник.
Традиционален обичај пред вечерата е домаќинот да избере четири ореви и да ги фрли во секој агол. Овој чин потекнува од народните верувања, каде што оревот симболизира заштита од зли сили и лоша енергија. Исто така, оревите се јадат на Бадник, за да се спречи појава на чир.
Гравот на масата има симболика поврзана со душите на починатите, а медот и рибата исто така носат ритуално значење. Рибата, особено, има врска со симболиката на Исус Христос.
Исто така, важно е пијалоците на масата, како ракија или вино, да не се пијат до крај, а последната чаша да се врати. Овој обичај се толкува како потсетување на крвта и виното не смее да се истура или фрла.
За време на вечерата никој не станува, сите се чекаат и завршува во исто време, нагласувајќи ја важноста на семејната хармонија и заедништво на Бадник.