Храна и Пијалаци рецепт

Рецепт за рижото со печурки

Загрејте го путерот со маслиново масло, па додадете го исечканиот кромид.

Рецепт за рижото со печурки

Потребно е:

40 гр путер
2 супени лажици маслиново масло
1 главица кромид
2 чешниња лук
600 гр печурки
1 шолја кочански ориз
1 чаша бело вино
околу половина литар супа (може и од коцка)
сол
бибер
мајчина душица
50 гр рендан пармезан
магдонос

Подготовка:

Загрејте го путерот со маслиново масло, па додадете го исечканиот кромид.

Пржете додека не стане стаклен.

Додадете ги исчистените печурки, па малку сол, па намалете ја температурата и пропржете со често мешање.

Кога печурките ќе го пуштат сокот и ќе зоврие течноста, додадете го оризот.

Промешајте добро да се соединат состојките, па прелијте со виното.

Намалете ја температурата и варете полека, а со често мешање додадете ја супата.

Кога ќе има текстура на рижото, зачинете, па додадете прстофат мајчина душица.

На крај тргнете го од шпорет и додадете рендано сирење.

Добро измешајте, па посипете со сечкан магдонос.

Пријатно!

To top