Свет Украина

Зеленски им се заблагодари на партнерите кои и помогнаа на Украина со системите за ПВО

„Има поголеми можности, но за жал се уште не ја заштитува целосно целата територија“, додаде тој.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски во своето вечерно видео обраќање им се заблагодари на сите партнери кои и помогнале на земјата со системите за противвоздушна одбрана.

„Благодарам на сите наши партнери кои и помогнаа на Украина за воздушната одбрана. Тоа се различни земји: САД, Германија, Франција, Велика Британија, Норвешка, Италија, Романија, Шведска, Холандија, Словачка, Чешка, Бугарија, Полска, балтичките земји и други држави. Системи „Патриот“, „НАСАМС“, „ИРИС-Т“, „РАВЕН“, „Јастреб“ и други системи“, рече Зеленски.

Тој истакна дека во моментов не може отворено да зборува за се, но украинскиот небесен штит сега е помоќен од минатата година.

„Има поголеми можности, но за жал се уште не ја заштитува целосно целата територија“, додаде тој.

To top