Свет

Состојбата на Фицо се подобрува

Врз основа на резултатите од прегледот, на денешниот состанок на конзилиумот е потврдено постепеното подобрување на здравствената состојба на премиерот, соопшти словачката влада без да прецизира други детали.

Состојбата на Фицо се подобрува

Состојбата на словачкиот премиер Роберт Фицо по атентатот се подобрува, соопштија денеска словачката влада и Универзитетската болница Ф.Д. Рузвелт.

Врз основа на резултатите од прегледот, на денешниот состанок на конзилиумот е потврдено постепеното подобрување на здравствената состојба на премиерот, соопшти словачката влада без да прецизира други детали.

На 15 мај 71-годишниот писател Јурај Цинтула го застрела Фицо, a полицијата веднаш го приведе. Словачкиот премиер во тешка состојба беше пренесен во болницата во Банска Бистрица каде му беше извршена операција.

Цинтула е во притвор и се соочува со казна од 25 години до доживотен затвор.

To top