Свет бара помош од ВФП

Сериозен недостиг на млеко, гориво и лекови во Куба

Куба за своите економски проблеми ја обвинува пандемијата на Ковид-19 и заострените американски санкции од времето на Доналд Трамп.

Сериозен недостиг на млеко, гориво и лекови во Куба

Куба денеска потврди дека побарала помош од Светската програма за храна (ВФП) поради недостиг на млеко во прав за деца, што е уште еден знак за тешката економска ситуација на карипскиот остров.

Куба во февруари за првпат призна дека се бори да обезбеди резерви на млеко. Домашното производство речиси пропадна, а освен млеко, снемува и гориво и лекови.

Деценискиот систем на субвенции воспоставен од покојниот лидер Фидел Кастро пропаѓа, па Куба се обрати до агенцијата на ОН за помош.

– Куба побара помош од ВФП за купување млеко во прав за да се гарантира снабдувањето со млеко на кубанските девојчиња и момчиња, јави државниот медиум CubaDebate.

Како резултат на тоа, брод со 375 тони млеко во прав кој отплови од Бразил наскоро ќе пристигне на Куба.

Земјата се соочува и со недостиг на пченица, а владата мораше да ги скрати субвенциите за леб.

Млеко во прав и други основни производи им се обезбедуваат на Кубанците по субвенционирани цени преку рационализирање, но одложувањата и недостигот се вообичаени, особено во време на економски тешкотии.

Куба за своите економски проблеми ја обвинува пандемијата на Ковид-19 и заострените американски санкции од времето на Доналд Трамп.

Куба, сепак, купи уште 500 тони млеко од САД и покрај санкциите, благодарение на ослободувањето што дозволува продажба на земјоделски производи.

To top