Свет плагијат

Норвешката министерка за здравство поднесе оставка поради плагијат

– Иако боли затоа што не ви веруваат, мора да го прифатиме фактот дека Универзитетот има поинакво мислење, истакна Кјеркол.

Норвешката министерка за здравство поднесе оставка поради плагијат

Министерката за здравство на Норвешка, Ингвилд Кјеркол (48) денеска поднесе оставка по обвинувањата дека нејзината магистерска е плагијат. Универзитетот Норд во Бодо, каде што ја поднела магистерската во 2021 година, по извршената истрага вчера потврди дека нејзината магистерска е плагијат.

Дојдовме до заклучок дека Ингвилд треба да поднесе оставка од функцијата министер, изјави премиерот Јонас Гар Стур, додавајќи оти истрагата утврдила дека плагијатот бил „намерен“.

Кјеркол истакна дека таа и коавторот „немале намера да копираат туѓи достигнувања“.

– Иако боли затоа што не ви веруваат, мора да го прифатиме фактот дека Универзитетот има поинакво мислење, истакна Кјеркол на заедничката прес-конференција со Гар Стур.

Таа ја презеде функцијата во октомври 2021 година, кога Гар Стур ја претстави коалициската влада, составена од неговата Лабуристичка партија и Партијата на центарот.

To top