Свет ОЦХА

„Банди ја крадат помошта за Појасот Газа и ја препродаваат на црниот пазар“

Практично нема полиција во Појасот Газа, но според Ларке ОН ја отфрлиле можноста нивните конвои да бидат придружувани од вооружени стражари.

„Банди ја крадат помошта за Појасот Газа и ја препродаваат на црниот пазар“

Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања (ОЦХА) алармира дека има индиции дека јавниот ред во Појасот Газа се распаѓа и оти банди ја крадат помошта за цивилите и ја препродаваат на црниот пазар.

Портпаролот на ОЦХА, Јенс Лерке изјави дека камионите што транспортираат хуманитарна помош често се запирани откако ќе ја преминат границата и се празнат, а потоа продуктите се појавуваат на црниот пазар.

Практично нема полиција во Појасот Газа, но според Ларке ОН ја отфрлиле можноста нивните конвои да бидат придружувани од вооружени стражари.

-ОН не функционираат така, нагласи Ларке.  (МИА)

To top